EFT is ontwikkeld door

EFT is ontwikkeld door Gary Craig en is gebaseerd op de Callahan-methode, ook wel TFT (Thought Field Therapy) genoemd. 

EFT (Emotional Freedom Techniques) is begin jaren negentig ontwikkeld door Gary Craig die zich al op jonge leeftijd bewust was van de kracht van gedachten. Hij realiseerde zich dat de kwaliteit van zijn gedachten zich weerspiegelde in de kwaliteit van zijn leven. 

Dit heeft hem gemotiveerd  zich door zelfstudie te ontwikkelen en die technieken te omarmen die naar zijn inzicht resultaat boekten. Zo werd hij onder andere een “ordained minister” (lekenpriester), een personal performance coach en een master practitioner NLPer. 

Met zijn zoektocht kwam hij terecht bij Roger Callahan. De grondlegger van Thought Field Therapy (TFT). 

Dr. Callahan is een klinisch psycholoog in de USA. Hij ontdekte! na onderzoek! dat door het kloppen op meridiaanpunten hevige emoties verdwenen. Op basis van deze ontdekking heeft Callahan de Thought Field Therapy (TFT) ontwikkeld. Gary Craig heeft TFT van Dr. Callahan geleerd.

De toepasbaarheid van TFT is minder gemakkelijk! omdat bij TFT voor iedere klacht een andere volgorde van kloppen op de meridiaanpunten wordt aangehouden. Gary Craig heeft daarom EFT ontwikkeld. Door de eenvoud van deze methode is het mogelijk dat iedereen EFT kan leren. Hierdoor krijgt ieder een instrument in handen waarmee die zelf emotionele problemen kan lossen. Zie basisprotocol.