Celzouten en Homeopathische middelen

Bij het maken van de celzouten worden de mineralen verwreven met lactose waarbij er geen schudden (verhogen van trilling) aan te pas komt. De verwreven middelen werken niet volgens de wet van Homeopathie, ze werken als een aanvullend middel en zijn geen prikkel middel. Door de verdunning met het verwrijven is het mineraal dusdanig verkleind dat het direct door de cel kan worden opgenomen en daar (in de cel) gaat het mineraal aanvullen wat er tekort is.
Wanneer je een geschud middel gebruikt, geeft deze een prikkel en opent als het ware de deur van de cel (een elektrische impuls). Wanneer er echter tekorten zijn, kan door de prikkel niets in werking worden gezet omdat er niets is. Ook kan een gezond persoon juist de bij het homeopathische middel horende klachten krijgen.

Er zijn dus 2 soorten Schüssler celzouten:

  • De ene soort wordt gemaakt via de gangbare homeopathische manier met verdunnen en schudden. Een mineraal wordt verdund en geschud en daarna weer verdund en geschud tot aan de juiste verdunning dit is dan b.v. een D6 of D 12 enz. Deze mineralen werken volgens de wet van de homeopathie.
  • De andere soort wordt verwreven en dus niet verdund en geschud. Deze Schüssler mineralen werken daardoor niet volgens het homeopathische principe. Als er niets aan te vullen valt, gaan de celzouten er gewoon weer uit en geven die geen prikkel. Deze Schüssler mineralen zijn lichaamseigen stoffen.

De celzouten van Schüssler moesten op advies van Dr. Schüssler niet worden opgelost en niet worden geschud, omdat de celzouten anders niet op de juiste manier zouden werken.

Hij liet zijn celzouten door verschillende apothekers samenstellen. Zie ook de originele brief van Schüssler.

Later is zijn bereidingswijze van de celzouten wettelijk vastgelegd in het homeopathische handboek en in het Arzneibuch (veel celzouten komen uit Duitsland en Oostenrijk).
In Duitsland vallen de celzouten onder de homeopathie en worden verkocht in de apotheken, maar zonder recept; ze zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen.

Met de voedsel- en warenautoriteit is regelmatig overleg geweest.
Doordat de Schüssler celzouten volgens een andere methode zijn gemaakt, vallen ze onder de noemer “voedingssupplementen”. Ze vullen de tekorten aan.                                                                             
Schüsslercelzouten, gemaakt op de wijze zoals Dr. Schüssler die heeft aangegeven, zijn dus beslist geen Homeopathische geneesmiddelen.

In Nederland is afgesproken, dat er op het etiket niet vermeld wordt dat het homeopathische middelen zijn, om verwarring te voorkomen.

       Met dank aan Bram Zaalberg van BRN